ul. Szkolna 34
38-422 Krościenko Wyżne
tel. (013)4315019
www.debina.webd.pl
e-mail:debina@kroscienkowyzne.pl

Stowarzyszenie powstało w grudniu 1998 roku.
Działa ono na rzecz rozwoju kultury i oświaty
w Gminie Krościenko Wyżne.


Jest już "BORDOWA LUŚKA"

czyli 10. zeszyt "Przepisów Pani Luśki"

Na inaugurację "Dnia Siekiernika" czyli Święta Gminy Krościenko Wyżne, przygotowaliśmy dziesiąty z kolei zeszyt "Przepisów Pani Luśki" - autorstwa Pani Eleonory Karaś.

A co piszemy z tyłu okładki:
Gdy 14 lat temu wydawaliśmy pierwszy numer Przepisów Pani Luśki, zaczynaliśmy go od przepisu na chleb powszedni, podanego przez ks. Jana Szpunara, który - przypomnijmy - był pomysłodawcą publikacji cyklu Przepisów Pani Luśki w Dębinie. Od tamtego czasu w kolejnych zeszytach ukazały się setki receptur praktycznych na potrawy zwyczajne i wykwintne. Sława Pani Luśki przekroczyła granice regionu, a Jej potrawy przyjęły się w wielu domach.
Wydawało się, że w 2014 roku, publikacją dziewiątego zeszytu przepisów, zakończymy ten cykl, bo jest on już kompletny. Tymczasem okazało się, że wciąż brak wielu ważnych potraw, jak choćby rosół z kury czy bitki wołowe. Chcąc to uzupełnić, pani Eleonora Karaś przygotowała 10. tomik, który ukazuje się z okazji Święta Gminy Krościenko Wyżne, czyli w Dniu Siekiernika. Jego promocja jest jednym z mocnych punktów lokalnej imprezy i nawiązuje do wieloletnich tradycji kulinarnych wsi, kontynuowanych przez miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich.
Szczęśliwym nabywcom 10. tomiku życzymy samych udanych realizacji zawartych w nim przepisów oraz smakowych doznań, które byłyby spełnieniem tradycyjnych życzeń "Smacznego!!!"
Zarząd Stowarzyszenia Kulturalnego "Dębina"


W 10. zeszycie znajdują się równie dobre przepisy jak w poprzednich. Szata graficzna dla ułatwienia posługiwania się nim podobna jest do dziewiątej części.
Nie ulegnie zmianie cena, czyli "Bordowa Luśka" będzie kosztować również 5 złotych.
Podobnie jak poprzednie, zeszyt zawierać będzie rozdziały: "Ciasta", " Zupy, pieczywo, dania mączne i mięsne", "Przystawki, sałatki i surówki, przetwory".